Emmauksen tapa toimia kehitysyhteistyössä on antaa pitkäjänteistä tukea kumppaneiden omille hankkeille paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

PAG-LA-YIRI BURKINA FASOSSA

Kyläläiset toivottavat suomalaiset vieraat tervetulleiksi tanssien ja laulaen marraskuussa 2010, pienin nukkuu tanssivan äitinsä selässä illan pimennyttyä yöksi.

Neuvontaverkosto ja yritystoimintaa

Emmaus Helsingin yhteistyökumppani läntisessä Afrikassa on Kansainväliseen Emmaukseen kuuluva naisjärjestö Pag-La-Yiri. Järjestöön kuuluu peräti 10 000 naista ja 1000 miestä, ja se pyrkii poistamaan köyhyyden syitä ja seurauksia valistamalla 200 kylässä naisia hygienia- ja ravitsemusasioissa ja edistämällä naisten pienimuotoista tuloa tuottavaa toimintaa. Neuvontatoimintaa rahoitetaan mm. leipomosta, ravintolasta, majoitustoiminnasta ja paikallisradiosta saatavalla tulolla. Uusin hanke on ompelimo, jossa Emmaus Helsinki on ollut mukana vuodesta 2008 lähtien.

Emmaus Helsinki on rahoittanut vanhan rakennuksen kunnostamisen ompelimoksi sekä ompelukoneet ja muut kalusteet, ja ompelimossa on nyt käynnissä kolmivuotinen ompelijakoulutus. Vuoden 2011 lopussa Pag-La-Yirillä on 14 ammattitaitoista ompelijaa. Tarkoitus on, että nämä naiset alkavat ommella vaatteita, jotka myydään järjestön omassa myymälässä.

Syksyllä 2008 työt olivat edenneet suunnitelman mukaan: ompelimon rakennus oli korjattu ja varustettu pöydillä, penkeillä ja poljettavilla ompelukoneilla. Myös leipomo oli aloittanut toimintansa.

Maaliskuussa 2009 Burkina-yhdyshenkilömme Brita Carpelan kävi tutustumassa Pag-La-Yiriin. Ompelukoulutus 15 naiselle oli alkanut korjatussa ompelukeskuksessa.

Lokakuussa 2009 Pag-La-Yirin puheenjohtaja Suzanne Waré ja toiminnanjohtaja Maria Lougué vierailivat Suomessa Marttaliiton 110-vuotisjuhlilla. Saimme pitää heitä kaksi päivää myös Emmauksen vieraina. Suzanne ja Maria kertoivat kuulumisia ompelukeskuksesta: ompelukoulutus oli päässyt hyvin käyntiin ja kurssilaiset olivat jo ommelleet myytäväksikin yksinkertaisia vaatekappaleita.

Marraskuussa 2010 Brita Carpelan ja Helka Ahava vierailivat Burkina Fasossa ja näkivät omin silmin, että ompeluoppilaat työskentelivät jo sujuvasti kankaan, ompelukoneen, saksien ja muun tarpeellisen kanssa. Puolentoista vuoden koulutuksella ei kuitenkaan tulla oikeiksi ammattilaisiksi, ja tukea koulutukselle tarvitaan vielä vuonna 2011.

Emmauksen ompeluseurojen tuotteet myydään Burkina Fason ompelimohankkeen hyväksi.