Emmauksen tapa toimia kehitysyhteistyössä on antaa pitkäjänteistä tukea kumppaneiden omille hankkeille paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

YAYASAN PENGHIBUR INDONESIASSA

Lastenkoti, terveydenhuoltoa, sosiaalista ja ekologista toimintaa

Yayasan Penghibur on kristillinen säätiö, joka perustettiin 1980 tiedottamaan leprasta ja auttamaan lepran sairastaneita takaisin yhteiskuntaan. Säätiön toimintaa johtavat edelleen sen perustajat toimittaja Suprapto Ismudjito ja diakonissa, erikoissairaanhoitaja Anna-Liisa Jaanu-Ismudjito. Emmaus Helsinki on ollut alusta saakka Penghiburin yhteistyökumppani ja tukija. Jo ennen säätiön perustamista Emmaus tuki leprasairaiden parissa tehtävää työtä Anna-Liisa Jaanu-Ismudjiton kautta.

Penghiburin lastenkoti perustettiin 1984 lapsille ja nuorille, jotka olivat sairastuneet lepraan tai joiden vanhemmat sairastivat tautia. Osa lapsista oli hylätty sairauden takia, jotkut olivat vammautuneet. Nykyään lepran takia joutuu enää harvoin lapsia lastenkotiin, koska hoito tavoittaa sairastuneet paremmin kuin ennen. Penghiburin lastenkodissa on noin 40 koululaista, jotka ovat tulleet sinne hylättyinä, äärimmäisestä köyhyydestä tai katastrofien seurauksena. Muutamat ovat vammaisia. Penghibur on lasten ja nuorten koti, jossa he elävät, kunnes ovat käyneet koulunsa loppuun ja siirtyvät jatko-opintoihin tai työelämään. Kodista on lähtenyt itsenäiseen elämään jo lähes 180 nuorta. Kehitysvammaiset ovat jääneet Penghiburiin suojatyöhön mahdollisuuksiensa mukaan.

Penghiburin poliklinikka osallistuu kymmenen kylän neuvolatoimintaan. Neuvolatyön yhteydessä jaetaan myös maitoa aliravituille ja tuberkuloosia sairastaville lapsille. Sen ostaa Kansainvälinen Emmaus Penghiburin navetalta. Sen lisäksi poliklinikka kehittää diabeteshoitoa köyhimpien keskuudessa. Sitä kustannetaan "lahjoituslehmien" avulla. Se tarkoittaa n. 400 euron lihalehmän ostamista ja antamista köyhän perheen hoitoon. Kun lehmä myydään, ostetaan uusi. Tuotto jaetaan hoitajan ja klinikan kesken. Lehmät on ostettu suomalaisten lahjoittajien tuella, ja niitä ostetaan lisää sitä mukaa, kuin tuottoa ja lahjoituksia tulee.

Penghibur järjestää ompelu- ym. kursseja kyläläisille. Puiden istutusta on toteutettu Penghiburin vuoristopalstalla ja tuettu muiden vuoristolaisten istutusprojekteja. Guwo-vuorella toteutettiin onnistunut puunistutushanke 2006-2008. Istutettujen 30 000 puun ansiosta alueen ekosysteemi on alkanut toipua ja istutukseen osallistuneet paikalliset asukkaat ovat motivoituneita jatkamaan työtä hankkeen jälkeenkin. Lue Anu Lounelan englanninkielinen raportti ja siitä tehty suomenkielinen tiivistelmä.

Lastenkodin kummitoiminta on siirtynyt vuoden 2009 alusta Yayasan Penghiburin tuki ry:n hoitoon. Emmaus Helsinki vastasi kummitoiminnasta vuosina 1984-2008 ja jatkaa edelleenkin Yayasan Penghiburin tukemista uuden yhdistyksen kautta. Kummitoiminnan periaatteet eivät ole muuttuneet. Lastenkodin kummi tai satunnainen tukija maksaa itse päättämänsä summan keräystilille, josta se lähetetään lastenkodille kuukausittain lyhentämättömänä. Pankki- ym. kulut maksaa yhdistys jäsenmaksuillaan. Kun lahjoittaja ilmoittaa nimensä ja osoitteensa tai sähköpostiosoitteensa maksaessaan ensimmäisen kerran, hän saa jatkossa kolme kertaa vuodessa kummikirjeen, jossa kerrotaan lastenkodin kuulumisia.

Danske Bankissa olevan keräystilin numero on FI37 8020 7710 1157 04. Kummitilin viite on 1009, muiden lahjoitusten viite 3007.

Lisätietoa toiminnasta löydät myös Yayasan Penghiburin kotisivuilta.

Tervetuloa mukaan!