11.7.2018

Eurooppa

Viro: Katikoti

Viron Kohilassa toimivaa kehitysvammaisten Katikotia ja saman säätiön ylläpitämää vanhusten turvakeskusta tuemme yhteistyössä Toivo ja Rauha ry:n kanssa.

Katikodissa 14 kehitysvammaista aikuista elää kodinomaisissa olosuhteissa entisessä neuvostoeliitin lomakodissa. Tätä idyllistä mutta aika ränsistynyttä taloa olemme korjailleet yhdessä talon asukkaiden kanssa. Asumisolosuhteiden kohentamiseen annamme myös taloudellista tukea sekä huonekaluja ja muita tavaroita. Viime vuosina olemme auttaneet Katikotia myös työkeskuksen perustamisessa.

Vanhusten turvakeskus Kohilassa pitää yllä kirpputoria rahoittaakseen vanhusten ateriapalvelua. Turvakeskukseen vanhukset voivat tulla viettämään aikaa ja tapaamaan toisiaan. Turvakeskusta tuemme huonekalu- ja taloustavaralahjoituksilla.

Liettua: Ihmiskaupan vastainen työ

Liettuassa yli 1000 naista ja tyttöä joutuu vuosittain ihmiskaupan uhreiksi, heistä n. 400 on 14-18-vuotiaita.

MPFSC-järjestön (Missing Persons’ Families Support Centre) tyttöryhmissä on vuodesta 2004 alkaen pyritty vahvistamaan nuorten tyttöjen itsetuntoa ja näin estämään heitä joutumasta ihmiskaupan uhreiksi. Ryhmillä on ollut myönteinen vaikutus tyttöjen elämään.

Emmaus Helsinki tukee toimintaa Emmaus Euroopan kautta ja maksaa kahden tyttöryhmän toimintakustannukset. Olimme myös remontoimassa uuden toimintakeskuksen tiloja, joissa on aloittanut mm. kirpputori.

Puola ja Ukraina: asunnottomien Emmaus-yhteisöt

Emmaus Helsinki osallistuu aktiivisesti Emmaus Euroopan Puola-Ukraina yhteistyöhön. Useamman vuoden ajan olemme tukeneet taloudellisesti Ukrainassa sijaitsevaa Emmaus Oselyaa, joka monin tavoin auttaa Lvovin kaupungin kodittomia. Viime vuosina olemme tukeneet myös Nasha Khatan asunnottomien yhteisöä Ukrainassa. Emmaus Rzeszow, joka on rakentanut uuden asunnottomien yhteisötalon Puolaan, on myös saanut meiltä taloudellista tukea.

Bulgaria: kylähanke

Vuonna 2018 aloitimme Diakonissalaitoksen kanssa  bulgarialaisen Vidinin romanikylän tukemisen. Yksi tavoite on ollut auttaa paikallista Drom-järjestöä  aloittamaan tuloa tuottavaa ja työllistävää toimintaa kirpputorin muodossa. Erityisesti siihen liittyvässä koulutuksessa ja organisoinnissa sekä myytävän tavaran toimittamisessa olemme aktiivisesti mukana. Dromin tavoite on käyttää myyntituloja romaninuorten koulutukseen.

Tavaralähetykset

Romanian ja Latvian Emmaus-kontakteille sekä Bulgarian Drom-järjestölle lähetämme kolme-neljä kertaa vuodessa Emmaus Westervikin kanssa rekallisen vaatteita ja muuta tavaraa. Vastaanottavat ryhmät myyvät meiltä saadut tavarat omilla kirpputoreillaan ja käyttävät myyntitulot sosiaaliseen ja ihmisoikeustyöhön.