2.7.2018

Vapaaehtoiseksi

Emmauksen toimintaan pääkaupunkiseudulla osallistuu värikäs joukko ihmisiä. Meitä on kaikenikäisiä, enemmän ja vähemmän koulutettuja, kokeneita ja untuvikkoja. Iloitsemme erilaisuudesta!

Kirpputorimme ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Viikoittain kirpputoreilla työskentelee 30-40 ihmistä pitemmissä tai lyhyemmissä vuoroissa elämäntilanteesta ja voimavaroista riippuen. Nuorimmat työntekijät ovat TET-jaksoa suorittavia peruskoululaisia ja vanhimmat yli 80-vuotiaita eläkeläisiä. Työ on käytännöllistä: lahjoitetun tavaran lajittelua, hinnoittelua ja myyntiä, huonekalujen kantamista, järjestelyä ja siivoamista, avustuslähetysten pakkaamista, ruoanlaittoa ja tapahtumien järjestämistä ym. tilanteen mukaan ja yhteistyössä toisten kanssa. Hyvin monenlaiselle osaamiselle on käyttöä Emmauksessa, ja kaikkiin tehtäviin annetaan opastus.

Vapaassa ja suvaitsevaisessa yhteisössämme jokainen voi toimia omien mahdollisuuksiensa ja voimavarojensa mukaan. Jokainen voi löytää omille taidoilleen, tiedoilleen ja kokemukselleen käyttöä.

Meitä erilaisia emmauslaisia yhdistää halu tehdä jotakin yhdessä oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Eräs emmauslainen ilmaisee asian näin: – Parasta Emmauksessa on se, että voi tehdä mieluisaa työtä omaan tahtiin ja samalla antaa apua ja tukea tarvitsevia ihmisiä.

Ota yhteyttä toimistoon, jos olet kiinnostunut Emmauksen vapaaehtoistyöstä.

Vapaaehtoiset kertovat

Anu Lähde: Torstai on viikon paras päivä

Helsingin emmauslaiset Anu Lähde (vas.) ja Pola Stenberg Emmaus Salon Paris -kirpputorilla Pariisissa

Anu Lähteen monimuotoinen polku Emmauksen vapaaehtoisena alkoi vuonna 2012 Kepan järjestämästä vapaaehtoisten rekrytointitapahtumasta. – Olin päässyt työelämään ja yhtäkkiä vapaa-aikaa tuntui olevan. Halusin auttaa ja olla hyödyksi yhteiskunnassa. 
Anu tykästyi heti monipuoliseen ja käytännönläheiseen työhön. Emmauksen lumpunkerääjät -kirja kosketti ja teki vaikutuksen. – Olen ollut aina innokas kirppiskävijä ja intohimoinen järjestelijä. Lapsena olin sanonut, että isona minusta tulee kaupan järjestelijä.
Anu vetää Vallilan kirpputorin torstain iltaryhmää. – Olen pääosin taloustavaraosastolla, mutta vähän joka puolella muutenkin. Eniten tykkään lajitella, hinnoitella ja järjestellä koruja. 
Käytännön työ Emmauksessa on hyvää vastapainoa Anun päivätyölle. Hän toimii unelmatyössään kansainvälisten asioiden koordinaattorina ammatillisessa oppilaitoksessa.

Anu kuuluu Emmaus Helsingin ja Emmaus Suomen hallitukseen. 
- Hallitustyössä mielenkiintoista on se, että pääsee olemaan yhteydessä meidän solidaarisuuskumppaneihimme ja kuulee tarkemmin, mihin rahat käytetään.
 Latinalainen Amerikka on espanjaa ja portugalia taitavan Anun sydäntä lähellä. Hän onkin toiminut jo pitkään yhteyshenkilönä Emmaus Helsingin kumppanijärjestöön, perulaiseen Cuna Nazarethiin.
 Emmauksen toiminta Euroopan ja kansainvälisellä tasolla on tullut Anulle tutuksi. Hän on kolmatta vuotta Emmaus Suomen kansallisena delegaattina Emmaus Euroopan hallituksessa. Emmaus Eurooppa tekee vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä esimerkiksi lobaten Euroopan unionia. 
Kansainvälisten tehtävien myötä Anu on tutustunut Emmaus-liikkeen ja eri maiden Emmaus-ryhmien moninaisuuteen sekä ollut mukana auttamassa laajemmissa kokonaisuuksissa. – Vaikka kansainvälinen työ on haastavaa, on hienoa, että on yhteinen arvopohja, jonka mukaan halutaan toimia ja tukea löytyy.

Vuonna 2018 Anu matkusti Intian Chhattisgarhin osavaltioon tutustumaan ulkoministeriön rahoittamaan Siemenpuu-säätiön ja Emmaus Helsingin yhteishankkeeseen, jonka tavoite oli parantaa alkuperäiskansa pardhien elinolosuhteita ja edistää heidän oikeuksiensa toteutumista. Anu oli mukana hankkeessa projektisuunnitelmasta lähtien sekä hankkeen ohjausryhmässä. Kokemus Intiassa oli silmiä avaava. 
- Pardhien toimeentulo on haastavaa ja he näkevät jopa nälkää. Perinteinen toimeentulo tulee bambutöistä, mutta bambuja on vaikea saada. Opettajilla ja opiskelijoilla ei ole samaa kieltä. Tämän takia voi olla, että oppilaat ovat koulussa monia vuosia, mutta eivät opi lukemaan ja kirjoittamaan.
 Muita mieleenpainuvia kokemuksia ovat olleet vierailu Ukrainan Emmaus-ryhmiin sekä Emmaus Salon Paris -kirpputoritapahtuma Pariisissa.

Vapaa-ajallaan Anu rentoutuu esimerkiksi pelaamalla lautapelejä kavereiden kanssa ja käymällä vesijumpassa. Aikaa riittää myös vapaaehtoistyöhön Monika-Naisten liitossa, jossa hän on toiminut niin ikään vuodesta 2012. – Olin aluksi tukihenkilönä maahanmuuttajanaisille, nyt mentorina ja turvakodilla käytännön asioissa. 
Emmaus on vaikuttanut Anun elämään niinkin onnellisesti, että hän tapasi miesystävänsä Emmauksessa.
 – Yhteiset arvot ja kiinnostuksen kohteet, kuten auttaminen ja kierrätys, yhdistävät meitä.

Bertel Backholm: Työsarkaa riittää kaikille

Bertel Backholm löysi mukaan Emmauksen toimintaan jäätyään eläkkeelle ja muutettuaan Vaasasta Helsinkiin kymmenisen vuotta sitten. – Syksyllä 2011 oli EU:n vapaaehtoistoiminnan päivä ja Emmaus oli siinä mukana, Bertel muistelee.

Sähköasentajaksi opiskellut Bertel tekee Emmauksessa vapaaehtoistyötä elektroniikkapuolella. – Laitteita on laidasta laitaan. Leikkikaluja, valaisimia, silitysrautoja. Ensin tarkistan, toimiiko laite, onko se turvallinen. Putsaan, hinnoittelen ja laitan esille, hän kertoo.

Bertelistä on suuri apu muissakin tehtävissä. Hän on muun muassa tehnyt asennustöitä, ollut mukana noudoissa ja lastaamassa rekkoja sekä tutkinut jopa Emmauksen hiilijalanjälkeä. Käytännön aherruksen ohella Bertel kuuluu jo toista kauttaan Emmauksen hallitukseen, mikä on avartanut hänen näkemystään erityisesti Emmauksen avustuskohteista.

Emmauksen parhaiksi puoliksi Bertel nostaa yhteisöllisyyden, kierrätyksen ja järjestön tavoitteet. – Täällä on aina iloisia ihmisiä, hyvä tunnelma. Se, että pyritään auttamaan heikoimmassa asemassa olevia, on hyvä perusarvo. Motivaatiota vapaaehtoistyöhön tuo toivo siitä, että voi helpottaa toisen ihmisen elämää. En ole sellainen, että nousisin barrikadeille. Uurastamalla pystyy vaikuttamaan ainakin yhden ihmisen elämään, tekemään sen vähän paremmaksi.

Bertel toivottaa uudet vapaaehtoiset tervetulleiksi. – Työsarkaa riittää kyllä jokaiselle. Tervetuloa mukaan joukkoon.