Satu Dolk: Olen löytänyt mun heimon

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Satu Dolk työskenteli omassa yrityksessään kymmenisen vuotta, mutta useista syistä pitkään jatkunut kuormittava elämäntilanne johti lopulta totaaliseen uupumukseen ja loppuunpalamiseen. Yritystoiminta oli jätettävä tauolle ja henkilökohtaisessa elämässä tapahtui suuria muutoksia. Uupumuksesta toipuminen vei paljon aikaa, mutta puolitoista vuotta sitten Satu alkoi kaivata taas sosiaalisempaa elämää ja työntekoa, vaikkei tuntenut olevansa vielä valmis palaamaan päivätyöhön. Satu löysi vapaaehtoistyö.fi-sivuston kautta Emmauksen ilmoituksen, ja koska kierrätys, kirpputorit ja auttaminen olivat sydäntä lähellä, se tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Tuntui mukavalta ajatella, että pitkän tauon jälkeen saisi taas tarttua toimeen ilman suorituspaineita ja pääsisi mahdollisesti käyttämään myös omia vahvuuksiaan.

Vallilan Emmauksessa Satu sai lämpimän vastaanoton, ja vapaaehtoistyö Emmauksessa tuntui Sadusta hyvältä ja merkitykselliseltä, niin Emmaukselle kuin itsellekin.
– On ollut mahtavaa tehdä työtä ihmisten kanssa, joilla on samanlaisia ajatuksia ja arvoja kuin itsellä. Pidän Emmauksen yhteisöllisyydestä ja siitä, että täällä jokainen tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on. Täällä on aidosti sydämellinen tunnelma eikä tehokkuus ja tuottavuus ole pääasia. Minulle on tärkeää myös se, ettei Emmaus ole uskonnollinen tai poliittinen yhdistys. Ja se, ettei täällä ole hierarkiaa, vaan kaikki ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita ja täällä saa tutustua mitä erilaisimpiin ihmisiin. Kaikki ovat tervetulleita. Toisin kuin joissain muissa tapauksissa, mielestäni Emmauksessa sanat ja teot vastaavat toisiaan. Emmaus on aidosti solidaarinen yhteisö, jossa kaikilla on sama päämäärä ja aito halu auttaa.

Puolentoista vuoden aikana Emmauksessa Satu on päässyt käyttämään omaa osaamistaan graafisen suunnittelun muodossa ja myymälän somistuksessa. Hän on myös lajitellut ja hinnoitellut leluja ja hoitanut askartelutarvikehyllyä. Satu on suunnitellut Emmaukselle mm. uuden julistesarjan ja myymäläkyltin Vallilaan. Hänellä on ideoita ja rohkeutta panna toimeksi: vähän aikaa sitten hän hankki luvan sähköyhtiöltä ja maalasi myymälän sisäänkäynnin vieressä olevaan sähkökaappiin rauha-aiheisen teoksen. – Ihanaa, kun saa taas tehdä sitä, missä on hyvä, ja käyttää luovuutta. Sitä olen todella kaivannut.

Satu on Emmauksen tiedotustiimissä ja nyt ensimmäistä vuottaan myös yhdistyksen hallituksessa. Lokakuussa hän lähtee Romaniaan Emmaus Euroopan aluekokoukseen.

Sadulle on tärkeää tehdä mielekästä työtä ja olla mukana auttamassa muita, mutta hän kokee myös itse tulevansa autetuksi. – Sanoisin, että olen saanut Emmauksessa itselleni vielä enemmän kuin mitä olen Emmaukselle antanut.

Emmauksessa Satu on yleensä useamman kerran viikossa, jos vain voimat ja perhetilanne sallii.
– Tulen aina, kun kaipaan mukavaa tekemistä porukassa ja positiivista ilmapiiriä, vaikkei energiatasoni olisikaan niin korkea. Täältä saa voimaa, ja usein joku sanoo hymyillen jotakin kannustavaa, niin että vähän alavireisenäkin mieliala pakosti kohenee.

– Viime keväänä aloitin yritystoiminnan pienimuotoisesti uudelleen, ja elelen tavallista arkea kahden ihanan lapseni kanssa. Emmausta en kuitenkaan tule jättämään koskaan, koska olen löytänyt mun heimon, sanoo Satu.