Satu Dolk: Jag har funnit mina själsfränder

Satu Dolk arbetade cirka tio år i sitt eget företag som grafisk designer och illustratör, men en långvarig, av olika orsaker betungande livssituation ledde till slut till en fullständig utmattning och utbrändhet. Hon blev tvungen att göra ett avbrott i sin företagsverksamhet och även i det privata livet inträffade stora förändringar. Att återhämta sig från utmattningen tog lång tid, men för ett och ett halvt år sedan började Satu igen sakna ett mer socialt liv och arbete, trots att hon inte ännu kände sig redo att återgå till ett dagligt jobb. Via webbsidan vapaaehtoistyö.fi hittade Satu Emmaus annons, och då återanvändning, loppmarknader och att hjälpa andra ligger henne varmt om hjärtat, kändes det som ett bra alternativ. Det kändes trevligt att tänka att hon efter en lång paus igen kunde vara verksam utan prestationskrav och möjligen kunde utnyttja sina styrkor.

Satu fick ett varmt mottagande i Vallgårds Emmaus och hon upplevde att frivilligarbetet inom Emmaus var bra och betydelsefullt, både för Emmaus och för henne själv.
– Det har varit fantastiskt att jobba tillsammans med människor, som har liknande tankar och värderingar som jag. Jag uppskattar Emmaus gemenskap och att alla godkänns sådana som de är. Här finns en uppriktigt hjärtlig atmosfär, där effektivitet och produktivitet inte är i fokus. För mej är det också viktigt att Emmaus inte är en religiös eller politisk förening. Och det att här inte finns någon hierarki, utan alla är lika viktiga och värdefulla. Här kan man lära känna människor av många olika slag. Alla är välkomna. Till skillnad från endel andra fall, anser jag att ord och handlingar motsvarar varandra i Emmaus. Emmaus är en verkligt solidarisk gemenskap, där alla har samma målsättning och en äkta önskan att hjälpa.

Under ett och ett halvt år i Emmaus har Satu kunnat använda sina kunskaper i grafisk design och dekorering av butiken. Hon har också sorterat och prissatt leksaker och skött hyllan för hobbymaterial. Satu har planerat en ny serie affischer åt Emmaus och en ny butiksskylt till Vallgårds loppis. Hon har ideer och mod att genomföra dem: för en tid sedan skaffade hon lov av elbolaget och målade ett fredsmotiv på elskåpet vid ingången till butiken i Vallgård. – Det är underbart att igen få använda sin kreativitet och göra sånt som jag är bra på. Det har jag verkligen saknat.

Satu är med i Emmaus informationsgrupp och också första året med i föreningens styrelse. I oktober åker hon till Emmaus Europas regionala möte i Rumänien.

För Satu är det viktigt att göra ett meningsfullt jobb och vara med och hjälpa andra, men hon upplever också att hon själv får hjälp. – Jag har själv fått mer av Emmaus än vad jag har givit åt Emmaus.

Satu kommer till Emmaus flera gånger i veckan, om bara krafterna och familjesituationen tillåter det. – Jag kommer alltid när jag längtar efter att göra något trevligt tillsammans med andra i en positiv atmosfär, fastän min egen energinivå inte skulle vara så hög. Här får man kraft, och ofta är det någon som leende säger något uppmuntrande, så att man, om man varit nedstämd genast känner sig bättre till mods.

– Förra våren återupptog jag min företagsverksamhet i liten skala och jag lever ett vardagligt liv med mina två underbara barn. Emmaus kommer jag aldrig att lämna för här har jag funnit mina själsfränder, säger Satu.