Anna Sammalkorpi: Olen spontaani ja toimin nopeasti

Anna Sammalkorpi tuli Emmauksen vapaehtoiseksi syyskuussa 2012.
– Toimin silloin musiikinopetuksen lehtorina Stadin ammattiopistossa, sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa. Halusin päästä sisään uuteen yhteisöön jo ennen eläköitymistä.

Annalla Emmauksen valinnassa painoi ennen kaikkea liikkeen sitoutumattomuus ja solidaarisuus. Nyt eläkeläisenä Anna käy Vallilan kirpparilla pari kertaa viikossa.
– Täällä voi tehdä laajasti erilaisia töitä ja ne ovat kaikki mielekkäitä. Nehän palvelevat Emmauksen päämääriä. Teen vähän kaikkea, sen mukaan mitä milloinkin tarvitaan. Työskentelen vaatteiden ja kodintekstiilien parissa, laitan ruokaa ja somistan myymälää.

Maanantaisin myymälän ollessa suljettu Anna vaihtaa mallinukkien vaatteet ja somistaa niin esittelypöytiä kuin näyteikkunoita.
– Lisäksi osallistun aktiivisesti ompeluseuraan ja harrastan sitä kuten ompeluseuran muutkin jäsenet myös etänä kotona. Silloin sitä voi tehdä oman aikataulunsa ja rytminsä mukaan. Olin myös ompeluseuran mukana Emmaus Salon-tapahtumassa Pariisissa keväällä 2013.

Anna on hyvä ideoimaan uusia toimintatapoja ja rohkea ideoiden toteuttaja. Kun Emmauksessa järjestetään työpajoja esim. taiteiden yönä, Anna keksii tekemistä ja on paikalla opastamassa. Myös rakkaus musiikkiin ja tanssiin on edelleen osa Annan elämää.
– Harrastuksiini on koko elämäni ajan kuulunut tanssi, nyt olen löytänyt ikä-ihmisten modernin tanssin ryhmän. Olen myös laulanut jo monta vuotta kuorossa georgialaisia lauluja.
Välillä Anna istahtaa myymälässäkin pianon ääreen ilahduttamaan niin muita vapaaehtoisia kuin asiakkaitakin.

Anna oli muutaman vuoden yhdistyksen hallituksessa. Nyt hänen tehtäviinsä kuuluu uusien vapaaehtoisten vastaanottaminen Vallilan kirpparilla.
– Mielestäni on tärkeää että uudet vapaaehtoiset pääsevät heti mukaan työhön, niin kauan kuin into on päällä. Olen spontaani ja toimin nopeasti. Toivon lisää reippautta ja myötämielisyyttää uusille ideoille. Maailma muuttuu kovaa vauhtia, ja jos pidämme kiinni vuosikymmeniä kestäneistä toimintatavoista voi olla että sahaamme omaa oksaamme? Ketteryys, avoimuus ja netin maailma ovat tätä päivää.

Anna on pitkän linjan kierrättäjä, se oli tapa jo ennen Emmaukseen tuloa.
– Käytän vaatteitani niin pitkään kuin mahdollista. Uskon, että kierrätys tulee varmasti lisääntymään tulevaisuudessa. Mutta miten esimerkiksi tekstiilikierrätyksen maisemat tulevat muuttumaan? Vievätkö ihmiset vanhat vaatteensa tulevaisuudessa joihinkin keräyspisteisiin kirppisten sijaan?

Emmauksen tulevaisuutta ajatellen ja uusien aktivistien mukaan saamiseksi Anna peräänkuuluttaa lisää tiedottamista, niin että Emmaus tulisi Helsingissä tunnetummaksi ja toiminnan jatkuvuus olisi taattua.